tisdag 30 juni 2015

Dagen då köket kom!

I går lade maken och svärfar in golvmattan i köket. Det är det enda stället i huset där vi har golvmatta. I resten av huset har vi återanvänt det 100-åriga plankgolvet. Vår golvmatta är köpt från Vasa Färg, det är en Geflor Granite black. Fanns också i en ljusare variant men jag tycker vår är alldeles underbar!




Sen blev det julafton på Klubbin, då vårt kök äntligen levererades idag! Så spännande, blev tvungen att lämna hjälpredorna på vinden och går ner och kika då de bar in alla paketen. Sen fick jag äntligen börja öppna. 

Vi har vitmålade björkdörrar som grund.
Sen nöjde vi oss inte med det utan specialbeställde dem antikslipade. Hur fina som helst!
Ett legopussel för vuxna karar. Jag satt tryggt i en stol och iakttog dem medan de pysslade ihop köket så här långt.




Målat hallen och korridoren

I dag var det äntligen dags att måla hallen och korridoren på vinden. Hade ju sen länge bestämt mig att smeta Kalklitir på väggarna. Efter mitt lite misslyckade försök på muren så bad jag grannfrun om hjälp denna gång. Hon har ju målat med det tidigare och det blev superbt! Sin lilla hjälpreda hade hon också med sig. Och nu är jag så kär i mina väggar att jag kunde stirra på dem i all oändlighet!








Vi målade med Sage, den går i en grön nyans och gifte sig fint med både golvet och tapeterna. Två påsar blandade vi till och det räckte bra till alla väggar. Jag smetade lite för tjockt där i början och fick in rätta touchen först till sista väggen. Övning ger färdighet, vi experimenterade till det lite sen för att få lite mer struktur i det hela. Är så supernöjd!!


Vill ni se mer bilder från dagen får ni klicka in er till Linda. Vi har köpt våra Kalklitir-påsar hos Aveo.

måndag 29 juni 2015

Två nätter på Klaus K

 På onsdagen kom maken körande ner till hufvudstaden. Vi möttes upp på Kampen och spenderade en till dag på stan så han fick shoppat ifrån sig lite :)
Sen checkade vi in på Klaus K på Bulevarden. Hade fått två hotellnätter i födelsedagspresent av honom. Älskar att sova på hotell, lakanen, frukosten, lyxen, allt!
Ny kavaj från Jack and Jones och gammal rea-klänning från Halpa-Halli.
Inte lätt att klä upp sig i detta runda tillstånd inte.


 Vi hade badkar!!!
Så likt ett annat pensionärspar sökte vi oss tillbaka till hotellet redan 20-tiden på onsdag kväll.

På torsdagen tog vi det lugnt hela dagen. Mös runt på stan och gjorde absolut ingenting.
På kvällen hade jag en överraskning åt maken. Hade bokat bord till Gaijin. Han blev positivt imponerad och sa att vi absolut måste återvända dit då jag inte är gravid längre så vi kan njuta av alla goda rätter. Servitören frågade i början av kvällen "Do you have any allergies och diets? Except that she´s pregnant?" jättekul. Tyvärr känns det som en allergisk diet ibland då det nu är så himla förbjudet allt gott.



På fredagen tog vi siesta efter hotellfrukosten. Checkade ut. Hämtade bilen. Besökte mysiga Café Regatta och gamla saluhallen. Tog en sväng via IKEA i Vanda och landade slutligen i Sibbo.

Sen spenderade vi två nätter i Sibbo hos J&S, åt gott, pratade, tog det lugnt och makarna byggde lite på utsidan.
Nu är vi hemma igen och det är bara bygget som gäller. För nu gott folk är det snart inflyttningsmånad, jag skall flytta i juli. Har jag bestämt :)

Två nätter i Tölö

Hela förra veckan semestrade jag i södra delen av landet. Herregud så skön vecka jag hade! 

Inledde den på måndag morgon 06.10 då syrran och jag steg på tåget i Tervajoki.
Vi shoppade runt i Helsingfors hela dagen. Gick förvånansvärt bra. Men mot kvällen var nog magen lite trött.
Vilade lite i Tölö hos mina fina vänner före vi for ut och äta till Sandro.
Goda kulinariska upplevelser och sen vandrade vi hem i Helsingforsnatten och sov som nå klubbade sälar till tisdag morgon.



 Efter en frukost som var lika fin som värsta hotellfrukosten packade vi ner solbrillorna och for in till stan. Solen sken! Vi bänkade oss på Laituri och stekte tills bondbrännan var ett faktum.
Syster tog sista kvällståget hem och vi andra chillade i Tölö hela kvällen.






 Rean började ju så passligt på måndag då vi anlände. Så fast jag lovat mig själv att inte handla mer till Lill-apan så kom det lite grejer med hem i alla fall.


Jag har sparat superlänge till dessa finingar. 
Ville köpa något alldeles speciellt till minne av Lill-apans tid i magen. Så på måndag besökte vi självaste Efva Attlings affär och jag slog till.

söndag 21 juni 2015

Midsommar 2015


Vi fattade ett beslut att åka till villan över midsommarhelgen. Och det var ett av de bästa besluten vi gjort. Hela aftonen var vi helt ensamma där, och det händer minsann inte så ofta längre. Vädret gjorde ju som väl känt en helomvändning och vi njöt av solen, värmen och lugnet. Grillade i omvarv, badade bastu och satt ute till mitt i natten. Härligt!





Efter morgonpromenaden på midsommardagen blev det bikiniväder. Fatta, bikiniväder! Jag hade inte ens packat ner en kortärmad en gång. Satt ute hela dagen. Prärie-borna kom och vi var samlade hela gänget för en övernattning. Grillade, bastade och spelade kort. Mommo delade ut midsommar-paket till alla snälla barn, Lill-apan fick också ett.


I dag har vi målat och listat lite på bygget. Och så har jag packat. Åker en vecka ner till södra Finland i  morgon och det kommer att bli så fantastiskt med lite semester! Först tumistid med syster, sen tumistid med finisarna från söder, sen tumistid med maken och så avslutar vi med att besöka Sibbo-vargarna. Så ha det gott och hoppas verkligen att sommarvärmen kommer nu efter midsommarhelgen!

Övernattningsgäster

På torsdag kväll fick vi två glada övernattningsgäster hit till Klubbin. Första gången vi skulle sköta någon av dem så där riktigt på riktigt. Och Elkku Pelkkus första bortanatt. Men det gick så himla bra! Vädret var ju lite kasst så det blev mest innelek. Men gott så, och Freddi skötte sig exemplariskt. Han och Elis blev väldigt goda vänner före de for hem på fredagen.

Ser man på en gammal bekant, Spegelkompisen.

 Ett gladare blåbär får du leta efter!

 Den här mannen gör inte så värst stort väsen av sig. En av de mest lättskötta barn jag haft att göra med. Lugn och god och glad med lite bus i blick.

 Den här höll ju dock moster vaken om natten. Men att mötas av joller och ett dräglande leende i vagnen om morgonen fick mig snabbt att glömma alla nattens skönsjungande serenader.
Sen fick vi morgonbusa i sängen. Strålande morgonhumör, tror han ärvt det efter sin far :)

 Vi invigde vagnen vår på fredagen.
Mycket nöjd med premiärturen. Lätt och stabil att skuffa vägen fram.

 Vi cyklade, rutschade och gungade medan lillebror sov sött i vagnen.

Två glada busar före de hämtades hem.
Mosters allra finaste små hjärtegryn!

torsdag 18 juni 2015

Virkad filt till vagnen

Nu är min virkade filt klar. Jag använde mig av näverkrokning, mönster ur Stora boken om virkning. Det var lite knepigt första två längderna men sedan hade jag lärt mig hur det fungerade så då var det bara att köra på. Använde mig av Dropsgarnet Merino Extra Fine och virknål 4.
1½ nystan av var färg och 4 nystan basfärg gick åt för mig. Det beror ju lite på hur stor du vill ha den sedan hur mycket garn det går åt. Den här tänkte jag mig till vagnen så den blev inte så hemskt stor. Passligt så du kan stoppa om kring fötterna och sidorna. Filten blev väldigt "sned" då jag virkade den eftersom den virkas i längder, men det gick att styra upp med pressning sedan. Freestylade lite med kantvirkningen också så jag fick inte bågarna att gå jämt ut, det haltar i ena hörnet. Men om ni till motsats från mig håller er till mönster och maskantal borde det inte vara något problem.



Vår vagn är annars en Emmaljunga Edge, från 2012 om jag inte minns helt fel. Hittade den på Findit för 500-lappen. Använd till ett barn och både ligg- och sittdelen var som ny. Tycker om färgen och blommönstren. Ville absolut inte ha en svart/mörkgrå enfärgad vagn, hade siktat in mig på en lila eller grön. Men den här i olika ljusare gråa nyanser visade sig också bli helt perfekt. Hoppas på att den är superlätt att skuffa fram längs grus- och asfaltvägar både sommar och vinter sedan så vi får många km på kontot.

onsdag 17 juni 2015

Kaffefrämmande

Det här blev dagens lunch för mig och Lena. Hälsosamt så det förslår. Hade tydligen lagt upp ett väldigt pedagogiskt recept på cheesecake tidigare på bloggen om någon var intresserad. Som sagt så fungerar receptet superbt som sådant, men vill man varierar så kan man slänga i lite av det som råkar finnas hemma.

Det du måste ha är alltså;
Ägg, grädde, kex, smältost, vaniljsocker och vanligt socker.

tisdag 16 juni 2015

12h i 12 telefonbilder

Började dagen på HVC.
Mödrarådgivningen; gått upp 900g sen sist (!), HB sjunkit, blodtrycket bra, Lill-apan sparkade vilt kring sig då tanten skulle lyssna på hjärtljuden och jag dricker alldeles för lite.
Labben; äntligen en remiss till blodprov och koll av allergier. Skulle onekligen vara skönt om de bara konstaterade att jag var allergisk mot ett födoämne, jag slutar äta det och vips försvinner alla torra och kliande fläckar. Visst är det så enkelt det går till?!

Apoteket.
Vitaminerna var slut och pga mitt låga HB rekommenderades jag järntabletter. Lite illa rädd vad de skall göra till min redan krångliga mage men vi kan ju hoppas på det bästa! Annars skulle vi söka en annan lösning sa rådgivnings-tanten.
Tänkte också kila via banken och råna mina pensionsfonder, men likt en annan mommo var jag ute i alldeles för god tid och de hade inte öppnat nå ännu...!

Butiken.
Fyllde på fruktlagret och handla solkräm. Måste ju hoppas på någon form av värme och vertikalläge i sommar!
Massören; min rygg mår inte så där superbra. Skall börja sova med en kudde mellan benen för att avlasta den. Hon kunde inte heller knäcka upp mina stackars kotor som bråkar med jämna mellanrum och blir det inte bättre skall jag boka tid till en naprapat. Jaiks!

Mellanmål;
Måste ju äta lite mellan varven också. Min lunch blir tragiskt fuskad med då jag bara är själv på dagarna. Ingen ordning alls. Idag bestod den av en Danio, en Lillkungs gris och kaffe. Och så kom jag ihåg att dricka två glas vatten också ;)

Jobb;
Jobbade hemifrån idag, orkade inte köra där via idag. läste posten jag hämtat upp i förvaltningshuset, svarade på e-post, betalade räkningar, kollade konton och ringde lite samtal.

Pappersgrejer;
Sen var det dags att susa iväg till östra delen av kommunen. Försäkra Lill-apan och lyfta lite mer bostadslån. Ajaj det kostar pengar att leva på landet. Gråter en skvätt och får panikångest då jag tänker på hur mycket pengar det går åt till allt möjligt man måste ha och hur en skuldsätter sig.

Biblioteket;
Vet inte varför men jag besöker ytterst sällan bibban. Har länge beställt hem de böcker jag vill läsa och nöjt mig så. Nu slog jag på stort och lånade tre helt random böcker jag hittade i ställningen. En av orsakerna till det är att jag tragglar mig genom Gone with the wind på kvällarna och du milde den är uuutdraaageeen och jag har så svårt med det dialektala slavspråket i den.

Skriva;
Var hem igen redan kl.13.30 och tyckte jag hade hunnit med massor redan idag. Uppe med tuppen så finns det många timmar på förmiddagen! Bänkade mig framför datorn ett par timmar och författade lite text, läste, omarbetade och skrev tills jag blev alldeles snurrig i ögonen.

Vilopaus;
Dags att vila sig lite. Två avsnitt Sex and the city och lite stickning. Har sett serien tidigare för länge sedan och därför passar den bra att ha på i bakgrunden. Avundas tjejernas deras storstadsliv och tycker den är lite kul mellan varven. Har börjat sticka ett par byxor för första gången i mitt liv!

Kökstjänst;
Får finfrämmande i morgon och vispade till en cheese-cake. Skall smätta upp grundreceptet åt er i morgon. Jag har kört det som sådant i många många år och det är helt supergott som sådant. Vill man freestyla lite kan en slänga ner vad helst som finns i frysen eller hemma. Körde passionsfrukt som det lilla extra idag. Mmmm!

Dagens motion;
Väntan på husse blev lång så Freddi och jag drog ut på en promenad. Han var ivrig som få och min mage led. Det blev många pauser då han drog för mycket. Men vi kom oss runt och vädret var ljuvligt!

Kvällssol;
Hittade ett bord och en stol under allt lager pollen medan maken grillade. Började läsa en av böckerna, njöt av en öl och åt ute för första gången i år!
Där i lä var det riktigt skönt och jag kände lite lite att sommaren kanske finns i år också. Tills solen gick i moln, eller försvann bak träden. Då sökte vi oss in igen.





Nu har det gått åt 45min av min tid till att ladda upp och skriva inlägg. Heja heja tekniken! Men ännu finns det timmar kvar av kvällen. Tror jag skall slänga mig ner på soffan och se mer SATC tills maken kommer in från bygget. Kanske sticka lite till om nacken orkar.
Och vet ni så jag sökte både i norra och östra delen av kommunen efter en ficka mellan två bilar att övningsparkera i idag då bilen och jag var på tumis för första gången. Men icke. För lite folk i rörelse så tidigt på dygnet. Bättre lycka nästa gång jag övningskör :)