fredag 27 februari 2015

Vårkänslor

I dag var jag och Freddi ut på morgonpromenad, under kan ju ske! Under vår promenad kom riktigt vårkänslorna över mig. Det är torrt på vägarna, lite smutsig snö längst ner i diken, plogfårorna är fram på åkrarna och det är plusgrader. Jag kände att jag snarare hade påsklov än sportlov. Så nu kunde det ju skynda på lite då och bli torrt och varmt och ljuvligt så jag kan ta fram lite tunnare kläder och finare skor. Visst?!?!!

Vårt staket fyllde tydligen ett år i går. Tycker det känns som om det alltid funnits där. Kom inte alls ihåg att det var så pass "nyligen" som vi lade upp det. Men som ni ser så var ju inte februari någon hit i vinterväg i fjol heller.

Nu skall vi bege oss i väg till staden bara maken kommer hem. Spis-shopping står på dagens agenda.

torsdag 26 februari 2015

Mer renoveringsbilder från förra veckoslutet.

 Både stora och små hjälpte till.
Här är de yngsta talko-jobbarna i full gång med sitt.



 Lite bättre överblick i sovrummet och stockväggarna vi målade med grundfärg.
Målade ett varv till i går med min mor och nu skall vi prova slipa dem och se om vi får fram en fin nött yta där träfärgen kommer fram. Om det blir riktigt lyckat lämnar jag dem så. Annars provar jag måla med täckfärg. Blir det bara käck så skivar maken över dem och så tapetserar vi hela rummet :)

 Jaa-a, what can I say?
Den där hallen där uppe kan ju inte bli annat än bättre då vi får nytt tak, målat den gamla panelen och målat om väggarna i någon fin ljus olivgrön färg. Som att komma in i våren tänker jag mig att det skall bli :)

Gårdagens stickcafé

Fast det är sportlovsvecka här i mellersta Finland så höll vi inte lov med vårt Stickcafé. Men det märktes nog att det var lov, för vi var ganska få. Ändå flöt pratet och skrattet på. De där onsdagarna är ett sådant härligt andningshål!

 Jag lärde mig kärleksknutar så där riktigt på riktigt och påbörjade en glittrig sjal.
Lite halt var nog det där Ophelia-garnet att virka sådana av men allt går.


 De allra sötaste uggle-vantarna stickade Tanja. Så himla fina!
Lär finnas något engelskt mönster på nätet någonstans :)

 En reflexmössa i härligt vårig färg!

Och en ljuvlig barnkofta i fin färg!

Mycket virkat och vårigt börjar smyga sig in märker jag. Tycker själv också att vädret kunde nu ta och bestämma sig om det skall bli vår eller vara vinter en stund ännu. Jag har ingen skillnad vilket som, bara vi slipper denna halka och regnet!

tisdag 24 februari 2015

Vilket veckoslut!

På veckoslutet gick det i rasande fart på bygget. Har tyvärr glömt kameran där så tills vidare får ni nöja er med mobilbilderna :)  Vi hade föräldrar, syskonfamilj, vänner, stora och små som hjälpte och det hände huisigt mycket!

Vi fick grundmålat två varv i båda sovrummen på vinden, stockväggarna blev "limmade" i mitten och grundmålade i vårt sovrum, taken slipades och målades i storstugan och köket där nere, stockväggarna tvättades och "limmades" i storstugan, halvväggen byggdes upp mellan köket och storstugan, golvet lades tillbaka i hallen där uppe, taket började skålas på och isoleras i hallen uppe och i badrummet började väggarna fixas och så fick vi spacklat lite där uppe. Finaste mamma stod på köket och serverade maträtt efter maträtt och svärmor bjöd på grillkorv, kaffe och kaka åt alla 17 pers. Talkoanda när den är som bäst!




Visst är det lite synd att ta bort dessa fantastiska färgkombon med klarblått tak, orangea väggar, neongula lister, ljusblåa dörrar och mörknad panel. Fantastiskt! Lite gråblått kommer vi ju dock att behålla i och med de gamla trägolven och så tror jag faktiskt inte att jag skall måla om dörrarna heller.

fredag 20 februari 2015

Uggle-tröjan

Stickade den egentligen sgs klar på jullovet men har bara inte fått tummen ur och sytt i ögonen :) Stickat av Carolina-garn och den gick mycket lättare och snabbare att sticka än vad jag väntat mig!
Inser dock att det är svårt att sy ihop större produkter med så fint garn. Blir fult juh! Hur gör ni när ni syr ihop för att få en snygg kant?!??


torsdag 19 februari 2015

Lite golv och väggar på bygget

Nu har vi isolerat golvet klart på nedre våningen, hurra! (eller ja, tamburen är kvar, men det är petitesser).
Bara att kringla dit golvvärmen nu och så gipsskivorna på så är det klart så vi kan beställa köket. Wohoo!


Jag målade på vinden. Tejpade och hade mig. Axlarna tog stryk och huvudvärken följde. Men vad kan man.



Vår halva köksvägg. Byggd av återanvända golvplankor från kallvinden. De två längst till höger är överlopps av de som jag tvättade i somras, resten direkt tagna och sågade från vinden. De har ett visst lager damm och skit på sig. Än så länge...Helt sjukt hur smutsiga de var! Men så har de ju legat där i 100 år också...

onsdag 18 februari 2015

Randig tröja och strumpor


Började på en tröja för några veckor sedan. Satt i bussen på väg ner till huvudstaden och hade både garn och stickor med, men mönstret fanns nere i bagageutrymmet. Började dock på lite, rev upp och började om. Sen ögonmåttade jag och min bänkkamrat storlek, längd, intagningar och halshål. Så där på ett ungefär. Och det blev riktigt bra. Lite puffärmar blev det då jag monterade den eftersom ärmbredden inte passade ihop med ärmhålet, men sånt händer. Kan ju säga att detta är min första helt egen designade tröja, men mönster, storlek, montering och allt. Haha.

 Katten och hundarna är med.

Av restgarnet sen blev det ett par matchande strumpor.
Vackert så!

söndag 15 februari 2015

Mössor och vantar

Maken har fått sig en reflexmössa så han skall synas i mörkret. Stickade en på beställning åt syster yster också i veckan. Den skall hon få då de kommer hem från huvudstaden. Gick otroligt snabbt att sticka med reflex-garn, tjockt och bra :)

 Sen beställde han ett par vantar som skulle matcha vinterjackan. Hittade på ett mönster och körde på. De ät stickade i Drops Nepal-garn. Varma och skönta

lördag 14 februari 2015

Alla hjärtans dag på bygget

Ingen skillnad på veckosluten här inte. Bara bygget som gäller. Jag har varit hemma idag och städat svinstian till hus vi bor i på backen. Behövdes verkligen! Var dock ut med lunch åt maken som jobbade på flitigt och passade på att gå på promenix med Freddi i hans nya hoods.

På nedre våningen har det hänt grejer! Förra veckoslutet lade de in golvet i storstugan och det ändrade massor! Vi har panelat de väggar som skall panelas och nu håller maken på isolerar köksgolvet så vi kan skiva igen där. Kommer att lägga golvvärme och golvmatta dit.
Alltså byns snyggaste golv eller byns snyggaste golv?!? Älskar trägolvet och färgen! Skulle helst inte göra något åt det. Men det går inte, skall det hålla slitage måste vi nog behandla det med något. Har provmålat några bitar före vi bestämmer oss. Så svårt juh!


På vinden är det spacklat och klart. Där skall jag grundmåla i morgon så vi kan sätta fast batterier på väggarna och få lite värme att hållas.

Stockväggarna i vårt sovrum skall jag måla vita, med Kalklitir. Hoppas det blir snyggt och bra. Har ju hörts idel lovord om den färgen så får se då...

Finservisen och fredagsmys

I går gjorde jag fredagsmaten. Älgfärsbiffar med kapris, pestosås och rostade grönsaker. Hör verkligen inte till vardagen att jag gör mat så det var värt att dokumentera. Hehe.

Fick mig att fundera, hur många av dagens föräldrar gör sin mat "från scratch"? Hinner de det i dagens stressade samhälle eller tar alla aktiviteter och hobbyn och jobb så mycket tid och energi?!? Vet ju bara med oss, som inte har annat än varandra än, hur trötta och tröga vi är alla kvällar in i veckan. Upplys mig gärna, hur gör ni?
Vi fick alltid hemgjorda köttbullar och potatismos osv av vår mor då vi växte upp. Hon gjorde såser av brynt mjöl och stillade oss med bra kvalité på maten. Och så drack vi äcklig ko-mjölk direkt från tanken, hehe. Men sen hade vi inte så värst mycket spring med träningar och sådan heller eftersom både jag och syster är uppväxta på den stenålderstid då man spelade och tränade fotboll endast under sommarsäsongen och på vintern var det bara folkdans 1ggr/v. Resten av tiden kunde vi spendera tillsammans, med kompisar eller läxorna. Ja, fast jag tror vi var och simmade rätt ofta också, kanske t.o.m 1ggr/v?!  Fina minnen från barndomen.
Men aldrig att mina föräldrar skulle ha gnällt på skolan att vi fick för mycket läxor så att vi inte hann med fritiden, kompisar och alla träningar! Skolan gick nog först och resten kom sen, om vi orkade eller hann...

Vi har instiftat en ny, väldigt trevlig tradition här på backen. På fredagarna plockas finservisen fram oberoende av vad vi gör för mat! Vi började samla på Vanilja-serien då vi gifte oss och fick massor av fina saker. Och om jag nu skall vara riktigt ärlig så alla de där parmiddagarna och fina bjudningarna som jag planerade att använda dem till så inträffar väldigt sällan. Folk har fullt upp hela tiden och det är ytterst svårt att få till både tid och ork från flere parter så att de skulle bli verklighet. Så därför har de stått och samlat damm i 2 år och endast kommit fram på typ bröllopsdagen...men det har vi nu ändrat på! Bara vi får flyttat till huset skall jag gräva fram silvret också, har hittills använt det exakt noll gånger och ägt det i kanske 15 år...Varför måste man spara på allt "till sedan"? Vi lever ju här och nu, kan lika bra njuta då också!

Mönster till Victoria-tröja

Blev tillfråga att sätta ut mönstret på den här tröjan, och naturligtvis står jag till tjänst.
Jag har stickat min i Muskat-garn. Det gick åt dryga 8 nystan och jag stickade storlek L. Använde mig av stickor st 5.
Följde Marks och Kattens mönster. Minns inte riktigt vad de föreslog för garn...

Fram- och bakstycke. XS, S, M, L, XL
Lägg upp 54 (58) 62 (70) 78 m och sticka resår med kantmaska 2 rm och 2 am. 4-5 cm.
Sticka ett varv rätstickning och följ sedan mönstret:

1 kantmaska, 1 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag...varvet till slut. (avsluta alltså med 2 rm för den ena räknas som kantmaska).
1 kantmaska, 1rm, släpp omslaget, 1 rm, släpp omslaget...varvet till slut.
Sticka 6 varv rätstickning.

Upprepa mönstret tills stycket mäter den längd du önskar. I mönstret står det ca.  56 (58) 60 (62) 64 cm.
Minska 2 maskor jämt fördelat på varvet och sticka resår 2 rm, 2 am innanför kantmaskan 3-4cm. Maska av.

Sticka två likadana.

Ärmar
Lägg upp 46 (46( 50 (50) 50 m och sticka resår 2 rm, 2 am innanför kantmaskan tills arbetet mäter 4 cm. Sticka ett varv rätstickning och öka 10 m jämt fördelat. Sticka mönstret tills arbetet mäter 14 (14) 16 (16) 16 cm. Maska av. Sticka en till likadan.

Sy ihop delarna och tadaa, du har en fin och fräsch luftig tröja. Tycker man kan varierar längden efter tycke och smak, både på ärmar och fram/bakstycket.

Lycka till!


torsdag 12 februari 2015

Stickcafé i går

Dags för nya utmaningar. En Islandströja, finskt mönster. Maken skall bli förärad med den då den blir klar. Om den börjar passa. Har ju inte köpt sådant stabbigt garn det stod i beskrivningen så som vanligt krånglar det ju lite med mönstret, storleken och modellen. Hehe. Hoppas ändå han får användning för den.



Kärleksknutar, alltså jag måste lära mig få ihop dem till en vettig sak. Se nu bara så ljuvliga dessa är! Det får bli sportlovets projekt!

söndag 8 februari 2015

Veckan som gått.

Inledde veckan med en två dagars kurs i Tammerfors.
FSL´s kurser är alltid bäst! Ger mycket mer än många av de andra som en är tvungen att åka på ibland.
Samtidigt som jag befann mig där genomgick Albin sin absolut största, och kanske också farligaste, OP hittills och nerverna var på helspänn! Min morfar lyckades samma dag bli påkörd och fick bilen totalförstörd.
Efter det har lilla nöten legat med öppen bröstkorg några dygn pga stora risker. Mosters hjärta värker och att inte kunna göra något för de små liven är otroligt frustrerande och jobbigt. Måste bara ha tilltro till läkare och sjuksköterskorna där långt borta.

Tillbaka på jobbet fanns mycket att hinna reda upp på två dagar, många prov att rätta, många möten att gå på, stora pappershögar att jobba igenom och mycket att ställa i ordning och fixa inför imorgon.

Veckoslutet har spenderats i Vasa för att jaga diverse saker till bygget som varken jag eller försäljarna förstått sig på, hehe. Ett Selected by House-party och en hel massa renovering.
Har haft svärföräldrarna till hjälp och golvet är nu inlagt i storstugan (kommer att bli så snyggt!), stockarna är putsade och tvättade i väggar och tak i sovrummet. De sista hålen är skivade och så har vi spacklat och mor städat.




Kan säga att jag är ganska så trött nu. Skall tagga med grillmat inför Skolbotnian som vi skidar i morgon. Hoppas på några minusgrader, bra fäste och bra glid!

Sockor och vantar

Sände med en födelsedagspresent åt syster yster då de begav sig till huvudstaden.
Ett par vantar och ett par strumpor.


Vantarna är stickade i Carolina-garn och enligt ett mönster jag hittade i boken Varmt och Stickat.
Gällde att hålla tungan rätt i mun med första varven mönster men sen gick det lätt!

Strumporna är stickade i Drops Karisma-garn efter ett mönster från Ullcentrum.
Enligt mitt eget tycke kunde de haft kanske ett till varv med hjärtan på skaftet för att få det lite längre och lite längre häl för att sitta bättre.
Varma blev de tack vare garnet, men eftersom de är "dubbelstickade" så töjer de inte så bra då man skall dra med av och på så man måste lirka lite :)



måndag 2 februari 2015

Middagstips från i fredags

 En farligt god pastarätt:
Snart blir det här en receptblogg juh. Hehe. Men måste bara tipsa vidare om en alldeles fantastisk maträtt vi njöt av i fredags! Pasta med räkor och vitlöks-chili-lime sås, toppat med koriander. Det var en alldeles ljuvlig smakexplosion i munnen! Mmmmm. Drääglona bara rinndär :)


Annat vi gjorde på veckoslutet förutom att äta farligt god pasta och gå på kalas var att byta bil. Äntligen slapp vi den bråkande och krångliga "kvinnan" och hem kom vi med en Fiat paketbil. Som är ungefär lika blå som muminmuggen här ovanför. Fast nog mycket ljusare, mer babyblå. Lätt att känna igen :)