tisdag 31 januari 2012

kylig irritation

Min breda rumpa och mina tjocka lår,
de är inte varma som ulliga får.
De är fulla av fett och ister,
kylan den sitter där som klister.

Herregud jag blir vansinnig på dem då det ALLTID är så KALLT då jag är ute. Ingen skillnad hur jag försökt packa in dem före så extraknäcker de alltid som isbitar efter några minuter. Argh!



Idag hade jag lilla safiren på vuosihuolto. Blev nån hundralapp fattigare och så jävla irriterad. Ibland blir jag förblindad av min irritation och förstår fan inte varför vi måste bo här ute i buschen å bli ruinerade på en massa jäkla utgifter, billån, försäkringar, bensin, reparationer osv x 12 månader i året. Det blir en massa tusenlappar jag kunde göra bra mycket roligare saker för än tvätta fanskapet, tanka, frysa ändan av mig och skrapa bort halva utsidan. Då man kan leva civiliserat för 35€/månad x 12. Men jag är inte bitter! Det är bara ibland, si så där några gånger i veckan, som det dyker upp det svarta gasmolnet...

måndag 30 januari 2012

att huija folk


Fick ju en ny parfym i present förra veckan.
Snacka om att huija folk.
Kolla storleken på förpackningen versus glasflaskan....nej den syns knapp för plastpedistaliet tar allt i ens blickfång.

Här snackar vi inte nå hållbar utveckling eller med tanke på miljön eller något annat vettigt...

plock från freda-lörda

Den aktivaste lärarföreningen for på EDUCA-mässa.
Var tvungen att reta upp mig på allt teknologiskt de tar för givet finns på skolorna i dag. Där stod de å pillrade på sina smart-boards och visade nya läromedel å e-material.
Öhh jaha, svarade jag. På mina båda skolor kör de OH-style ännu. Har inte blivit beviljade att inhandla varesig dokumentkameror eller ens en liten projektor, än mindre en hel el-tavla. Vi har det inte lika bra i de små kommunerna.
Så nu står det nästhögst på min önskelista en projektor, den skulle jag komma mig långt med! Har i 2 års tid försökt få löst en så jag tror det går inte så hårt fram.

Nåja, sen blev helgen desto trevligare och vi for för att träffa en del typer i mitt gamla vardagsrum på TP. Sen åt syrran och jag gott på Minos, hyvä grekisk restaurang! Sen träffade vi mer trevliga typer och umgicks in på småtimmarna. Sen sov vi 4h på dunkuddar, usch!




Note to food-pictures; förrätten var ngt av det godaste jag ätit (sen vitlökssniglar). Jätteräkor med vitlöksmajonäs, citron och vitvinssås. Efterrätten var ngt av det mest otillfredsställande jag ätit, glassen utbytt mot grekyoghurt. Bläh!

torsdag 26 januari 2012

Das Autobahn

Alltså, jag blir lika förvånad varje onsdags- och torsdagsmorgon jag kör min väg till skola 2.
Det är som att köra på en 3-filig Autobahn efter att ha kört serpentinvägarna till skola 1.
Inget svischande i speglarna och gungande av bilen, inget knarrande och gnisslande och ingen risk för att köra ner i helveteshålet (= lös snö och diket) då man möter en bil.
Utan man liksom bara kör förbi, utan att märka det och utan att behöva dra sig ner i avgrunden.
Mahtava!

Och tänk, folk klagar på den vägen.
De vet inte vad de har haft turen att missa!

presenter!

Eldar det sista av Kitchen Spice-ljuset från YC. Det doftar jul å glögg å kryddor å mysigt. Det har blivit köpt ett och annat i present under december månad :)

Myser i min varma present-tröja jag fått av....mig själv :)
Den är superbt varm och skön, både då man tränar och ligger i soffan.

Träffade systerYster idag och fick lite Thailandspresenter ovan och nedan. Gotta love it!
Hon meddelade också att hon redan vet vad hon skall ge mig då jag fyller (i juni!!!) och jag vet inte alls vad jag skall ge henne om 2 veckor då HON fyller....

Sen jobbar vi på den sista glöggen också.
Måste säga att den smakar inte bättre nu än under julen. Tänkte om jag förglöggat mig då. Men årets årgångs-glögin va ingen höjdare för mina smaklökar, inte alls!
Tacka vet jag Delighten :)

onsdag 25 januari 2012

Is it the dancingshoes?

Ikväll har vi buggat. De där benen har minsann koll på att kollra sig! Fortfarande svårt att bli förd med öppna ögon så jag blundar mest då vi dansar. Och så fick jag banor då jag inte hade skor på mig. So I Will put on the däänsingshuus nästa onsdag.

tisdag 24 januari 2012

Tjäära Dagbok,

Idag har det varit kallt, riktigt ordentligt från nordändan kallt. Krispigt och klart och vackert. Det var så kallt att jag inte svettades ett dugg då jag skidade mina 10km ikväll, och DÅ är det kallt!
Nu är det vinter och det är härligt! Ingen snöslask,regn,tö eller annan högst förbenat irriterande som täcker in min bil varje natt. Lite lätt pudersnö i varierande lager man kan sopa bort med vindrutstorkarna, I love it! Fattas bara kupévärmarn, kanske till nästa vinter kommer den sig in...?!?? Och då solen lyser på våra snötäckta träd, kan man annat än älska vårt land och dess årstider?!? Sen allt mellan -3 och +15 är onödigt!

måndag 23 januari 2012

måndagens produktivitet



Sambon har skruvat upp hyllor i badrummet så vi äntligen får lite förvaringsutrymme där. Skall nu bara leta fina korgar att smätta allt mitt smink å krääsä i.
Jag har pinnpromenerat, skrivit 3 IPn å eldar ljus.
Producerar kottar medan vi tittar på NCIS. Helt vanlig kvällssysselsättning i finkon mao :)

söndag 22 januari 2012

heja Vasa!

I dag besökte vi staden och slösade lite pengar på kläder och andra saker vi ansåg nödvändiga att investera i men som helt bra klarat oss utan hittills i livet...
Sen åt vi sushi på Magokoro, det finns på andra våningen i Rewell Center och öppnade kring lillajul. Huippu! Jag önskar verkligen att de har gott om folk så de får stanna. Har en intressant meny som inte är allt för dyr, än...
Så dit sticker ni in näsan och retar smaklökarna lite nästa gång ni besöker staden, visst?!?

Sen har kvällen bestått av idel motionerande och nu ett NCIS avsnitt innan vi tar natten och laddar för en ny vecka med många möten och utmaningar.

lördag 21 januari 2012

En lördag i januari.

Vi började morgonen i lugn och ro. Vi kan inget annat före klockan blir ett.
Till sist kom vi oss iväg, skida upp ett spår och hade absolut noll glid. Det blev inte så romantiskt med pick-nick i tornet som jag hade planerat dagen. Vi åt i bilen istället :)

Hällde upp ett glas rött och åt MP-sås med grisrumpa och klyftpotatisar. Det är nog en standard "skallviätangtgottettveckoslutmat", slår aldrig fel.

Sambon for på cache-gala och jag beslöt mig för att stanna hemma.







Packade sparken full av grönsaker och frukt och sparka iväg till grannen.
Underhöll små söta typer och skvallrade i ett par timmar. Och ja, så åt vi ju en hel del under tiden också :)

Kan någon snäll typ ge mig en riktigt bra systemkamera samt en fotokurs hållen av en typ med väääldigt långa nerver?!? Detta är snudd på pinsamt att ladda upp såna dåliga kort på såna vackra ting!

Rampfeber

Igår var jag + avec inbjudna till Wasa Teater för att titta på Rampfeber. Hade ingen aning om vad den egentligen skulle handla om och kollade trailern på nätet...vi lämnade nästan hem.
Men vilken TUR att vi inte gjorde det! Det var en helt galet crazy fars där man minsann fick tränat skrattmusklerna. Inget deep där inte, galet mest hela tiden. Den rekommenderar jag om man vill ha en avslappnad kväll och inte anstränga hjärnan desto mer :)

onsdag 18 januari 2012

för att citera Gunde

Skynda skynda!

Det är fullt upp nu, men utan att vara stressigt.

Terminen sparkade i gång med ett brak och plötsligt var man mitt i rullorna igen. Mycket skidning på gång och MI-kurserna har startat (jag är rädd för att jag håller på bli övermotionerad), möten prickas in på löpande band och mer borde man med IP-utvärderingar å utvecklingssamtal och hej och hå. Nya utmaningar på jobbet och stora förändringar har skett under lovet. Jag trivs med att undervisa "på riktigt" utan avbrott och längtar ihjäl mig efter en riktigt egen klass på ett ställe.

Och så har det kommit tillskott i vänskaran så stickorna borde gå varma, och korttillverkning och annat pysslande.
Och jag har tänkt förändra bloggen, men finner aldrig tid eller ro eller inspiration att sätta mig ner i obekvämligheterna. Plus att jag försöker få tillåtelse att titta på vampyrer och agenter och läkare så ofta som möjligt :)

Tänkte bara uppdatera er lite!

söndag 15 januari 2012

träffen

Jag var ner en sväng till de södra regionerna i helgen. Vi hade träff med personal som de senaste 5 åren jobbat på skolan. Det var så roligt så roligt att återse alla igen, kändes som om jag aldrig lämnat dem och 14.1 var ett minne blott. Vi åt gott, pratade massor, pratade lite mer och skrattade medan vi förbättrade världen än en gång. 24 pers tror jag de skramlat i hop. Jag är så otroligt glad över att känna dessa fina människor och jag fick så himla drygt till huset.

Kom hem 5 före 5 och gick till sängs 6. Då lillkillen förkunnade morgon där 10-tiden var vi aningen trötta men glada :)
Här är en av festgruppens fixare och en av de som står mig närmast från tiden down there. Bodde hos hennes familj i Esbo under veckoslutet och det var lika trevligt som alltid!

På lördag träffade jag Osci å Jesse, vi åt choklad-banankaka från heaven på Engels café och skvallrade smålandet. Fortsatte en sväng via TP och på kvällen väntade skumvin, sushi å bastu i Esbo.



Ett fint veckoslut avslutas nu med rock-gympa och sen lite vampyrer på det blir bra!

1 år

I går var det ett år sen den hemskaste dagen, tågresan och kvällen i mitt liv ägde rum.
Jag hoppas verkligen aldrig mer behöva genomleva ngt sådant.
Det gör fortfarande ont, men jag har lärt mig leva med det.
Det tog bara så jävligt mycket längre än vad jag planerat!

onsdag 11 januari 2012

nu får det räcka!

I går inleddes skidsäsongen i skola 1. Det blev ett par km med förvånansvärt bra glid och härligt väder!
På kvällen skulle vi träna teknik för sambon påstår att jag inte skidar utan jag går i spåret...det ledde till att han fick skida själv runt ett spår och jag skidade/gick? runt ett annat.
I dag har vi skidat med skola 2.
Så på 2 dagar har jag lyckats samla 19km på stickan. Förstår ni hur mycket det är för en pinne som mig!?!?!
Where did it all go wrong?!
Men nu får det räcka! För den här veckan vill säga...skidsäsongen pågår ju tyvärr så länge det finns snö på marken.

Om ett föräldramöte, ett annat möte, en berättelse och 2 arbetsdagar kommer jag att sätta mig på tåget. Då blir det ingen annan motion än att lyfta handen till munnen, äta gooosaker på restaurang och dricka lite vin till. Och snacka snacka snacka! Vi har träff med f.d kollegor sen 5 år tillbaks och det kommer att bli så huippu!!!

måndag 9 januari 2012

starten

I dag började en ny termin. Härligt att börja från 0 igen. Yra elever och yra lärare :)
Vi hade kort dag idag och jag hann planera och åka och handla material till textilslöjden.
Var på sista Fysioterapin idag, fick en räkning och ett "Hejdå hoppas jag inte behöver se dig mera...här alltså..". Den räkningen är väl det enda positiva KELA ngn gång hjälpt mig med!
Vi har bäddat ner tomtarna och plundrat granen ikväll. Sen tog orken slut.
Jag ägnade ½h åt att leta fram alla prylar jag behöver till skidningen i morgon, med blandade känslor. Hoppas på en bra start så jag får en bra inställning, hehe. Och gärna strålande sol och inte så kallt, tack!

Nu blir det natten.
Hoppas veckan går fort, på fredag får jag äntligen sätta mig på tåget söderut. Fast först åker jag lite norrut för omväxlings skull...

söndag 8 januari 2012

nästan 32h

Har jag ägnat åt att titta på min nya favoritserie Vampire Diaries detta jullov.
Är nu inne på tredje säsongen, bråkar med sambon när jag skall få se dem eftersom han också vill se :) och är lite besviken då good guy blivit bad guy och övergett sin flickvän. Men det reder väl sig!

Jullovet har nu varit och farit. Julen försvann i stress å press å rännande längs vägen, sen måste jag bara göra ingenting en hel dag och sen rände vi lite till och då året va slut va jag också slut.
Den senaste veckan har varit absolut underbar!
Vi har njutit av varandras sällskap, myst massor hemma, skrattat, träffat underbara vänner, varit ute i friska luften, badat bastu, motionerat och sgs bott i våra pyjamas. Min sambo håller på att förvandlas till ngn superguy och har äntligen fått fart på att hjälpa till här hemma. Livet är underbart och 2012 kommer att bli ett bra år om det fortsätter i samma stil :)

Nu krypa ner i vädrade och nybäddade sängkläder och invänta morgondagen då vi skall tillbaks till verkligheten.
Gonatt!

lördag 7 januari 2012

Blodapelsin

Den fyllde på vitaminträsken så det sved om det.
Syrligt god men lite besk i smaken.
Och himla mkt vitt geggamojs att skala av innan man kunde äta dem. Tacka vet jag sked-versionen.

Jag kan nog bra äta frukt, bara någon annan tillreder och skalar dem nakna åt mig. För det är så fruktansvärt mycket jobb och kladd innan man kan avnjuta.
Idag är humorn på topp! :D

---
Vi har serverat på skidtävling idag.
Härrans vackert väder är det ute. Äntligen kyla och SOL och snö!
Vi firar det inne under täcket eftersom den dumma egoistiska bakterien vill ha allt utrymme i tarmarna själv. Förstår inte alls att dela med sig åt all Actimel å Gefilus jag tvingar på den. Otacksamma typ!!

the story of yesterday

Det var en gång en grå och kulen dag då snön äntligen kommit till de Österbottniska bygderna. 2 små pinnar vandrade runt och tittade till sina små skatter som de gömt här och var och bytte burkar inför vinterns anstormning.
Den ena pinnen hade hotat med skidtur till ena skatten, men pinnen hade så ont i näsan då den vaknade på morgonen. Pinnen 2 grät krokodiltårar....av glädje och de bestämde sig för att besöka paradiset i Österbotten i stället.
Där mötte dem en glödande solnedgång och frusna båtramper, en isande vind, snö och strax sänkte sig mörkret över dem.
Men de 2 pinnarna misströstade inte, de grillade korv, drack varm oboy och tidade upp tassarna framför gasvärmarn. Allt medan bastun värmdes till ett riktigt ångande och fuktdrypande litet hus.
Sen njöt de 2 pinnarna så mkt som 2 träskallar kan. Packade ihop och for hem igen.

End of story!

torsdag 5 januari 2012

gemytligt

Denna dag har varit ytterst gemytlig!
Först födelsedagslunch å trevligt umgänge i grannfinkon + lite sockerfuskande :)
Länk å bastu hos föräldrarna och nu mys å Mario hemma medan vi väntar på sällskap till Bönspelet.
Jag försöker boka tågbiljetter till hufvudstaden men det går inte så bra för VR vill inte samarbeta som vanligt. Och onödigheternas onödighet är att åka Tervajoki-Vasa, Vasa-H.fors på fredagen för det går inga andra tåg så jag hinner från jobbet. Störande!!!

Imorgon är det ledig dag för sambon. Hurra! Vi skall köra runda och kolla över våra cacher inför vintern, hämta lite böcker och planeringsmaterial från jobbet och han svamlade ngt om att skida (?!?!?), sen till villan och bada bastu.
Man skall njuta till max av sin ledighet (bortsett från skidningen, men vi skall nu se först om de materialiserar sig från förrådet till bilen...)

Ha en fin torsdagskväll!

onsdag 4 januari 2012

the Voice of länderna

Finland vs Sverige.
Vi har nu kollat lite på båda och eftersom vi inte följde Idol i år och inte kollat på svensk TV for ages och nu kollade finska versionen först så hade jag helt glömt bort hur ÖVER allt är i grannlandet. Såååå braaaa och såååå duktig och man måste prata och svälla sååååå mkt. Finnarna säger kort och gott sitt jag vill ha dig and that´s it. Ungefär...

Mein kampf

Mot sockret botar jag med dessa gröna guld-smakande hårbollar. De är ljuvligt goda om de är perfekt mogna och man kan äta dem med mycket!
Enda problemet är att det börjar klia så i min mun, och sen då kroppen tagit tillvara på det den vill ha så kliar det igen. Tyyyyfiskt!

Idag har jag ryckt bort pyjamasen och duschat upp mig igen en gång detta lov. Först till Smeba å hälsa på söta Lensku å snacka strunt. Sen till vice-chefen och slösa lite pengar på dyra plastbyttor.
Och i morgon fortsätter vi. Nu vet jag inte om jag skall se på TV, vampyyran, sticka, pyssla eller läsa.....svåååååååra val. Måste hålla mig sysselsatt och bort från sötsakerna!!!

Ni kom väl ihåg?

Att anmäla er till rockigare vattengympan i MI?!?
Vi fick igenom den och nu skall här gympas utan sura tanter. Alla joinar som vill och kan på söndagskvällar. Perfekt tid dessutom, hela söndag ledig, tuff gympa, sen bara ti piss å ga ligg :)

jag boooorde

läsa allt finstilt och alla info innan jag klickar och gör saker. Men då det lilla tålamodet inte räcker till för det...
Jag gjorde en e-tidningsprenumeration, vi skulle få en padda i julklapp.
Allt var frid och fröjd, vi installerade och laddade ner och njöt av att läsa tidningen vid frukostbordet eller i sängen. Tills de 7 prövoexemplaren från wordpress var slut, prenumerationen inte påbörjad och vi insåg att den har vi inte nytta av på paddan eftersom vbl inte går att läsa utan adobe. Och gissa vad, det går inte att installera det på paddan för mac stöder det inte. Fan jag blir så irriterad ibland!!!

Men sen, när vi har läst 63 tidningar på en vanlig dator och det är dags för en ny prenumeration så kanske man läser lite mer och får det man egentligen skulle ha från början....
Tack å gonatt!

måndag 2 januari 2012

akta er!

Håll koll på var ni sätter fötterna gott folk. Det är helt sjukt halt ute under all nysnö som gömmer det. Vi var på kvällspromenad och tänkte halka flera gånger, tror det var därför min maxpuls var så hög under kvällens pinnpromenix :)

Första dagen gick ju bra med godisstrejkandet, jag har bara ätit eeeh 1 geishagodis och druckit 1 glas med sockerfylld julmust. Och ätit mina favoriter smörvänd sparris till lunch och nu dricker jag smoothie och knaprar surskorpor. Dag 3 brukar vara den då jag mår som värst....vi inväntar med spänning.

Det är lite tråkigt med all den här ledigheten då sambon jobbar, enda positiva är att jag till lunch får göra godsaker som jag själv gillar och slipper pasta-korv-maletkötthjulet. Jag kan inte ens kolla VD längre för han är lika hooked up som mig och jag måste vänta måååånga låååånga timmar tills han kommit ur jobbet, ätit, duschar före vi kan maratonse igen :)

Årskrönikan 2011

Januari:
Året får en kickstart och det skall fixas och planeras och packas. Sägas adjö till höger och vänster och jag jobbar dygnet runt för att hinna den enda veckan jag är i stan. Njuter av varje dag tillsammans med mina kära små yrbollar och hjärtat värker när jag vet att jag snart skall lämna dem. Dagen kommer och med den tårarna som skulle stanna. Gråter timmar i sträck och förstår inte vad som händer när jag kommer till finkon. Vi går på årets första bröllop och det är kallt så in i norden. Jag börjar mitt nya jobb och kan inte förstå att jag äntligen är på den skola som jag suktat efter sen 2006. Det blir min räddning. Åker till staden med tjejerna och spelar Pärelabarin, skrattar, äter och shoppar. Känns surrealistiskt att vara där men inte bo där. Sista helgen i januari går flyttlasset och jag är till sist tvungen att inse fakta, ge upp mina drömmar och säga Hejdå till Smedsgatan och Rödbergen, staden och min egen tid.






Februari:

Min enda syster står brud och jag är så stolt som en lillasyster kan vara den kalla februaridag de tar varandra som man och hustru! Jag försöker hitta min plats och greppa livet och verkligheten. Tårarna rinner varje dag. Jag kör dubbelt i kalendern och mailar fortfarande påminnelser till gamla klassen och föräldrarna om sånt jag glömt meddela min vikarie. Vi drar igång TUR med tjejerna och äter sushi första gången. Jag klipper av mig håret och blir nöjd. Börjar få lejdon av kylan som aldrig ger sig, det är tungt. Jag dejourerar på Botniavasa i kylan. Jag jobbar och tackar min lyckliga stjärna för arbetsplatsen annars skulle jag bli tokig. Vi inreder och försöker få finkon till vårt hem, vänjer oss vid att vara sambon och ha ett gemensamt hushåll. Jag kokar mat som aldrig förr och läser italienska, försöker fylla varje ledig minut för att hålla ångesten borta. Vi ser Vörårevyn och blir positivt överraskade! Den 28:e får jag hämta hem min första egna bil, en Huyndai i20 som är safirblå och bara bara min!! Det är kallt kallt kallt och solen skiner.






Mars:

Månaden som inleds med sportlov och andningshål. Vi hälsar på svärföräldrarna, åker pulka med pojkarna och åker sen äntligen ner till Helsingfors. Jag går på föreläsning, hälsar på min gamla klass och drabbas av panik och längtan, vi njuter av underbart väder, god mat, härlig sällskap och vi köper vår bästa investering på länge; Bönspelet. Jag vinterbadar och tycker det är roligt att vi fått igång TUR och jag får träffa mina gamla vänner igen. Vi ser Årvasrevyn och blir lite besvikna. Deltar i Bibelkuppen med mina elever. Åker till Vuokatti med skolan och får vara med om en hemsk händelse som ledde till väldigt mycket finskapratande och ambulanstur. Går på kurser och fortbildningar, trivs på jobbet som tur är och skidar lite mellan varven. Övervinner min balansskräck och skidar t.o.m på fritiden, hänger på villan och njuter av en alldeles fantastisk vinter.





April:

Mellan regnet sken solen. Våren kom och värmen och ljuset med den. Vi såg KAJ uppträda på Office, var på vikingamiddag till Solf och revykavalkad till Vasa. Vi var på pick-nick och drack champagne. Var på villan och hjälpte mor och far under påsken, jag backade över skottkärran med min nya älskade safir och blev förbannad. Hade disco med mina duktiga elever och väntade på våren och besked. Ångest och oroligheter, ingen vet ngt hur det blir och jag förbannade arbetssituationen för mig och den del av landet vi bor i. Började så småningom inse att jag måste acceptera faktum och sluta drömma.





Maj:
Sushi-månaden, vi äter och blir beroende av godsakerna. Min sambo blir master på att rulla själv. Vi föräras en underbar liten typ i kompisgänget. Finland vinner otroligt nog hockey-VM och vi bokar biljetter och hotell till hemma-VM 2012. Lyckan är stor! Jag går på jobbintervju och söker det jobb jag redan har. Vi ordnar en Euroviisut-cocktailkväll i goda vänners lag. Har dans på UF. Min cykel beger sig till himlen och jag cyklar med min klass från måsan till Vörå och de är hur duktiga som helst! Vi åker på stafettkarneval och feelisen är på topp, konstigt att övernatta på min gamla jobbplats. Jag saknar staden och livet då. Vårt duktiga lag tar sig till final!!! Jag får inte fortsätta mitt jobb och fick inte det jag ville ha. Men ett litet timlärarvikariat blev det och vi kan alla pusta ut en stund.





Juni:

En vemodig skolavslutning där jag är tvungen att ta farväl av en helt underbar sjätte klass. Måndagen efter börjar jag jobba 3-skiftes på bädden. Cyklar på min nya cykel några km varje dag till och från arbetet, trivs och är tacksam över att inte behöva vara hemma och i vår lägenhet. Moln sänker sig och det blir inte lättare som jag väntat mig. Deltar i mitt livs första lopp, Nicerun och första värmeböljan är här! Jag får åka på mitt livs första konsert till Helsingfors i sällskap av sambon, det regnar som utav helvete men det gör inget då vi är i staden. Träffas gamla kollegor av och an och saknar, har ont i hjärtat och tycker att livet är fruktansvärt orättvist och tråkigt. Gråter. Vi bär en badtunna över stock och sten och firar midsommar i Vexala. Sommarvärmen kommer så småningom och vi skördar från balkongen för första gången.






Juli:

2 möhippor, 1 bröllop och 1 förlorad Vöörodagan. Värmen fortsatte att stråla från himlen, det var obehagligt i finkon och vi försökte vara så mycket som möjligt på villan. Vädret var mystiskt och det haglade pingisbolls-size under Vörådagarna. Vi fick äntligen semester båda två och hade 2½ vecka ledigt tillsammans. Vi var i Kronoby och yrde mellan gårdar, cyklade iväg till Hellnäs och drack vin, såg på För några stockars skull och besökte våra kära vänner i södra Finland. Åt gott, grillade, lapade sol och försökte njuta. Det var varmt, skönt och jag längtade till hösten och till Rödbergen.











Augusti:

Dags att pimpa upp kalendern och återvända till jobbet. Dags att gå tillbaks till ruta 1 och med balndade känslor inreda ett klassrum i den skola där man själv gått. Hade bra feelis efter möten och träffar med nya personalen på båda ställen och tänkte att hösten fixar sig fast jag inte har ngn egen klass eller hör hemma ngn stans, det blir nog bra ändå trodde jag. Syrran och jag bilade ner till Tampere och shoppade lite inför skolstarten. Vi var på konstens natt i Vasa. Jag fixade gelnaglar, vi var på bröllop. Jag skar (eller egentligen var det läkaren) äntligen bort det onda från min tå! Vi fick hem vår badtunna som vi beställt från Sverige och inveg den på villaavslutningen. Jag var på möhippa. Vi var på vigsel igen. Vi firade 1-årig förlovningsdag på hotell i Vasa och sambon somnade medan jag fick ligga mellan hotellsängens vita lakan och se på film och dricka rödvin själv. Insåg att detta kommer att bli en lång och jobbig höst! Vädret var soligt och fint och sommarvärmen höll sig kvar.






September:

Vi plockade lingon i båda skolorna, vi tog skolfoton i båda skolorna, en oändlig mängd möten då alla planer och bedömningar skulle vara färdiga på båda skolorna. Jag försöker vänja mig vid att ha 2 arbetsplatser igen, ingen egen klass och passa in både här och där. Vi geocachar mellan varven, lägger ut våra första egna. Jag steker kantareller och är fast i appelsiini-tyrnikeitto träsket. Njuter av den sista värmen på villan och badar bastu och simmar i havet. Köper nya löpskor och har bestämt mig för att börja motionera. MI-kurserna Vattengymnastik och Rygg- och nackgympa drar igång. Vi har en kombinerad kräftskiva och förlovningsfest där vi fick massor av fina saker av våra underbara vänner. Jag var på chokoprovning och mina vackra naglar levde fortfarande kvar. Mörkret kommer, hösten kommer och det blir tyngre och tyngre i finkon.





Oktober:
Vi var på buggkurs och hade svårigheter med vem som skulle föra vem. Åt surströmming och Peps! Orienterade i skolan och hade sambon att lära mig grunderna. Jag fick äran att vara på babysim några söndagar. Jag försökte hålla igång motionerandet med länkar, tantgympa å vattengympa, jag mailade kansliet om en ny nivå på kursen. Vi var och såg Chanse i Vasa, ett superbra infall av oss! Vi var i Kronoby en helg och jag pysslade med svärmor. Jag såg Hemsång med mina kollegor. Sprang på fortbildningar för att kommunen bestämt att vi måste. Badade i badtunnan hemma hos föräldrarna. For på en tumisresa till Köpenhamn där vi hade några fantastiska dagar bort från finkon och allt skit. Vi åt gott, njöt av +20 grader, pratade oändligt mycket och livet vände. Jag var på bokmässan och vinmässan med min syster till Helsingfors och hade en helt underbar helg i min underbara stad.




November:
Jag fick pippi på Yankee Candle och eldade som en galning. Vi var och såg Pleppo live! och skrattade. Vi var på förlovningsfest till Österö. Jag sprang på teatersamtal, pedagogiska samtal, ansiktsbehandling, synkontroll, tupperware och klippte mig. Jag var på hantverkarmässa till Tammerfors och vi fick äntligen nya fönster i finkon! Vi var på en kall och dyster julöppning i Vörå men insåg att julen och lillajul kommer. Det var mörkt, mörkt och åter mörkt och regnigt.



December:Julen var på kommande. Stressade med julfestprogram och de sista proven i jobbet. Stickade som en gammal mommo. Åt massor av god mat och gott godis och midjemåttet växte stadigt. Var på julfester till höger och vänster och däremellan barnkalas. Fick mitt första fadderbarn. Väntade på snön och kylan. Hela december var mörk, stressig och ett enda kalasande. Sen sprang julen förbi och luften gick ur en. Det man väntat på hela året var över före det ens börjat. Vi vilade upp oss i mellandagarna och firade ett underbart nyår sen.



Som jag skrivit förr har det varit ett långt och händelserikt år som inte varit så lätt alla gånger. Det har varit många förändringar och mycket att ta till sig. Det har varit mycket kärlek och många fina bröllop och fester.
Jag hoppas 2012 blir mindre känslosamt och mer stabilt. Lika många roliga fester med mina kära vänner, TUR, nya avkommor och hur mycket kärlek som helst!